Lai veicinātu izpratni par pārtikas atkritumu samazināšanu skolās un vietējā sabiedrībā, 20. novembrī Cēsu novada Priekuļu pamatskolā notiks “Nākotnes garšas festivāls”, kurā skolēni un viņu vecāki radošā veidā uzzinās vairāk par videi draudzīgu dzīves veidu un gatavošanu bez atkritumiem. Pasākumā piedalīsies arī pavārmākslas zvaigzne – “Michelin” ceļveža “Jaunā šefpavāra” izcilības balvas ieguvējs Nils Ģēvele, viņš
meistarklasē demonstrēs fermentācijas tehnikas un gatavošanas paņēmienus, lai mazinātu pārtikas atkritumus.
“Ļaut bērniem pašiem likt savu porciju ir visefektīvākais veids kā samazināt izmestās pārtikas apjomu izglītības iestādēs un arī pielāgot ēdnīcas piedāvājumu ar tādiem ēdieniem, kas bērniem garšo. Nākamais solis – virtuvē pāri palikušo izmantot, nevis to mest ārā. To var atkārtoti izmantot pagatavojot ko jaunu ,vai, piemēram, piedāvāt līdznešanai skolēniem, skolotājiem vai darbiniekiem. Mest ārā vēl labu ēdienu ir neprāts, zinot gan to, cik daudz ēdināšana izmaksā pašvaldībai, gan to, cik daudzām ģimenēm pārtika noderētu. Latvijā jau ir pirmie labie piemēri; jācer, ka šādu praksti piekops arvien vairāk skolu,” saka Maija Krastiņa no biedrības “Zero Waste Latvija”.
“Nākotnes garšas festivāls” ir aizsākums plašākam projektam – “Nākotnes garša – par skolām un kopienām bez pārtikas atkritumiem”, ko Baltijas valstīs īsteno Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Dānijas un Zviedrijas vēstniecībām Latvijā. Aktivitātes Latvijā tiek īstenotas sadarbībā ar Latvijas Ekoskolu tīklu.
Projekta ietvaros Latvijā aktivitātēm pieteicās 16 skolas, no kurām pārliecinošā pieteikuma dēļ dalībai projektā tika izvēlēta Priekuļu pamatskola Cēsu novadā, kas jau kļuvis atpazīstams ar iniciatīvām atkritumu mazināšanai.
“No sēklas līdz pēdējam kumosam” – festivāla programma
Festivāla programma piedāvās gan iedvesmu, gan praktiskas zināšanas: pasākumu ievadīs vizuāls un muzikāls priekšnesums “No pārpalikuma līdz pārmaiņām”, kam sekos īss ieskats skolēnu pārtikas atkritumu novērojumos Rīcības nedēļas laikā un paneļdiskusija “No sēklas līdz pēdējam kumosam”.
Šefpavārs Nils Ģēvele vadīs meistarklasi par radošiem un ilgtspējīgiem risinājumiem virtuvē, parādot, kā jebkuram produktam var piešķirt jaunu dzīvi un garšu. Dalībnieki apgūs arī lakto fermentācijas tehnikas, gatavos garšaugu sviestu un piedalīsies citās radošajās darbnīcās par pārtikas produktu izziņu, otrreizēju izmantošanu un pārtikas cikla izpratni. Savukārt uzņēmumu un vietējo iniciatīvu pārstāvji, tostarp Ieber.lv, dalīsies pieredzē par praktiskiem risinājumiem pārtikas un iepakojuma atkritumu samazināšanā ikdienā.
Projekta turpinājums 2026. gadā
Festivālam 2026. gadā sekos citas aktivitātes – paredzēta apaļā galda diskusija ar Cēsu novada pašvaldību, kurā tiks pārrunātas iespējas iekļaut pārtikas atkritumu samazināšanas principus skolu un sabiedrības ikdienas praksē. Diskusijā piedalīsies pašvaldības pārstāvji, pavāri, izglītības speciālisti, kā arī Dānijas Kultūras institūta un vēstniecību pārstāvji.
Tāpat nākamgad tiks attīstīta “Jauno pārtikas atkritumu vēstnieku programma” – jauniešu iniciatīva, kas veicinās ilgtspējīgus paradumus skolās un vietējā sabiedrībā visā Latvijā. Līdzīgas aktivitātes nākamgad plānotas arī Igaunijā un Lietuvā, stiprinot Baltijas reģiona sadarbību pārtikas resursu atbildīgas izmantošanas jomā.
Projektu “Nākotnes garša” finansē Ziemeļvalstu Ministru padome.
Plašāka informācija:
Dānijas Kultūras institūta projektu koordinators Artis Dobrovoļskis, ad@danishculture.com
