Ekoskolu apbalvošanas ceremonijā godinātas 195 izglītības iestādes par ieguldījumu vides izglītībā un vides aizsardzībā

Šo trešdien notika ikgadējā Ekoskolu apbalvojumu ceremonija vienojot ap 360 dalībnieku – gan skolēnus, gan pedagogus. Kopā tika apbalvotas 195 izglītības iestādes, no tām 90 izglītības iestādes saņema prestižo starptautisko Zaļo karogu, tostarp piecām izglītības iestādēm tika piešķirts augstākais programmas apbalvojums – Ekoskolu Zaļais karogs ar  vēstnieku statusu, 52 – ieguva Latvijas Ekoskolu sertifikātu.

Pasākums tika atklāts ar Andžeja Grauda Bungu skolas priekšnesumu, kam sekoja svinīga uzruna un sveicieni no Klimata un enerģētikas ministra Kaspara Meļņa. Ekoskolu apbalvošanas pasākumā tika atklāta starptautiskā Rīcības dienu kampaņa, kas ik gadu liek aizdomāties par vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības nozīmi mūsu ikdienā, savukārt UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Izglītības sektora vadītāja Elīna Bērziņa prezentēja Pasaules lielākās mācību stundas jaunāko materiālu – Globālo mērķu nedēļas mācību rīku komplektu, kas 20. septembrī tiks publicēts arī latviešu valodā. 

Šis materiāls ir paredzēts skolotājiem, lai palīdzētu attīstīt ilgtspējas kompetences skolēnos un veicinātu viņu iesaisti globālās pārmaiņās. Pedagogi tiek aicināti piedalīties šajā starptautiskajā iniciatīvā līdz šī gada 18. oktobrim, izmantojot plašu klāstu aktivitāšu un diskusiju jautājumu, kas pievēršas dažādām ilgtspējas kompetencēm.

Apbalvošanas ceremonijas gaitā Ekoskolas saņema aktuālo informāciju par gaidāmajiem notikumiem šajā mācību gadā, iespējām piedalīties dažādās apmācībās un aktivitātēs, kā arī par Rīcības dienu kampaņu, kas šogad jau notiks divpadsmito gadu, LIFE projektā ‘’No atkritumiem uz resursiem’’ izstrādātiem izglītojošiem rīkiem un aktivitātēm, kā arī par Jauno vides reportieru programmas iespējām.

Ar apbalvoto izglītības iestāžu sarakstu var iepazīties šeit: ej.uz/rezultati24 

Ekoskolu programmas dalībnieki: ekoskolas.lv/#dalibnieki 

Ekoskolu programma ir viena no visaptverošākajām un populārākajām vides izglītības pieejām pasaulē, kas šogas svin 30 gadu jubileju. Ekoskolu programmā Latvijā šobrīd darbojas ap 200  izglītības iestādes (no pirmsskolām līdz pat augstskolām), bet visā pasaulē programmā ir iesaistītas 48 700 izglītības iestādes 73 valstīs. Programmā tiek aicināta piedalīties ikviena izglītības iestāde, kas gatava savā darbā ilgtermiņā pievērsties vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Ekoskolu programmā var darboties, arī nepretendējot uz Ekoskolas statusu, bet vienkārši piedaloties programmas vides izglītības aktivitātēs – akcijās, kampaņās, konkursos, apmācībās, pieredzes apmaiņās, forumos u.c. Dalība Ekoskolu programmā ir vērtīgs ieguvums ne tikai izglītības iestādes kolektīvam, bet arī pašvaldībām, jo līdztekus citiem vides izglītības mērķiem programmā aktīvi tiek veicināta arī sabiedrības līdzdalība apkārtējās vides pārvaldībā.

Papildu informācija:

Daniels Trukšāns, e-pasts: daniels.truksans@videsfonds.lv

Līva Stade, e-pasts: liva.stade@videsfonds.lv

Ekoskolu programmu Latvijā īsteno nodibinājums “Vides izglītības fonds” ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu projekta “FEE International programmu īstenošana Latvijā 2024.-2026. gadā” (projekta reģistrācijas Nr. 1-08/63/2024).

To top